L’acabat de la llana.

12 SuT rentat-sense rentar

A tot arreu et diuen que per deixar ben acabada una llana filada a mà s’ha de rentar, i en alguns casos també abatanar. Doncs aquí podeu veure el perquè: a l’esquerra una troca tal com surt de la canilla (després de deixar reposar la torsió) i a la dreta una troca ja acabada.

Si us hi fixeu, la troca de l’esquerra està més recargolada i en alguns punts sembla que les fibres estiguin soltes. A la dreta, en canvi, la torsió s’ha igualat, com si s’hagués calmat, i les fibres continuen esponjades, però ara tenen cos. Si intentéssim teixir amb la troca de l’esquerra seria un mal de cap, perquè només de deslligar la troca el filat en alguns punts se’ns desfaria a les mans. En canvi, teixir amb la de la dreta… bé, a mi m’encanta!

I com es fa aquest acabat? Depèn de cadascú! Jo solc omplir dos recipients, un amb aigua calenta i l’altre amb aigua freda. Llavors agafo la troca (ja remullada) i la passo d’un recipient a l’altre tres o quatre cops, de manera que s’enfeltra. Per acabar, escorro la troca i la colpejo fort contra la paret de la banyera, un parell de vegades per cada costat. Així es reparteix bé la torsió i s’acaba d’esponjar. I au, cap a l’estenedor!

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s