La llana, com més fina millor… o no?

Doncs depèn!

Si us voleu fer una bufanda, un gorro, un coll, o qualsevol cosa que hagi d’estar en contacte amb pell sensible millor que sí, a més fina millor! Un bon merino d’aquells que semblen un núvol de tan esponjosos que són us servirà i en quedareu ben contents. Potser sí que al cap del temps farà boletes (sobretot si us ho guardeu al bolso sense anar amb gaire compte… ehem ehem!), però durarà prou i serà una peça ben calentona!

PERÒ!!! Si el que voleu és fer una peça que ha de patir més desgast, com un jersei, una jaqueta, o uns mitjons, llavors us ho haureu de plantejar d’una altra manera!

Resulta que la llana, a més fina, més delicada. I a més esponjosa més tendència a fer boletes. I a sobre, si és fina i esponjosa és molt més fàcil que s’encongeixi quan la rentem. Ja veieu que és un mal negoci per a una peça que vulguem fer servir normalment i sense patir!

I perquè ho sé tot això? Doncs mireu bé els tres jerseis de la foto:

20 SuT jerseis

Els tres són fets amb llana filada per mi amb tres materials i tècniques diferents.

El de baix de tot va ser el primer que em vaig fer. Vaig fer servir merino gris de 21 micres, filat de carda gruixut en dos caps i amb poca torsió. Com podeu veure el teixit està fet pols, cada vegada que me’l poso l’afaito, però no paren de sortir boletes (un dia es desfarà de tanta llana que n’he tret!). A més, la llana és mooolt gruixuda i densa, i abrigarà molt, però pesa un mort!

Poc després vaig fer el del mig (encara que no ho sembli els he portat més o menys igual). Aquí vaig fer servir merino marró de 24 micres, filat de carda prim en tres caps i molta torsió. Tot i que li van sortint bastantes boletes, no costa massa d’afaitar de tant en tant. El fil és molt més aspre, però no prou com per molestar (tampoc em toca massa a la pell). Com que és filat de carda és molt elàstic i més lleuger que l’altre, però no sabria dir quin abriga més!

L’últim que m’he fet és el de dalt de tot. La llana és alemanya, de 25 micres, filat d’estam en dos caps i torsió mitjana. Crec que aquest serà el que millor resistirà el pas del temps. Encara no l’he pogut portar massa, però les boletes estan tardant més a sortir que amb els altres. Com que té menys torsió que el marró és menys aspre, tot i ser llana una miqueta més basta. I abrigar, doncs abriga, i molt!

I el següent com me’l faré? Doncs agafaré el millor de cada casa: segurament buscaré una llana de cap a les 30 micres, vull un jersei tot terreny! Segons com vegi la llana miraré si puc tornar a fer un filat de carda amb força torsió o si em quedo amb el filat d’estam. El que és segur és que el faré de tres caps ben finets, que així la llana tindrà un aspecte més rodó i bonic per a fer mitja, i de pas evitaré un mica les maleïdes boletes!!!

Au! Espero que us hagi servit!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s