Filat d’estam i filat de carda: què són i perquè et poden interessar!

El filat d’estam i el filat de carda són el que en anglès en diuen worsted i woolen respectivament.

I què volen dir aquestes paraulotes?

Doncs és la manera que tenim per anomenar dos tipus de filat diferents. La premissa bàsica del filat d’estam és que les fibres quedin ordenades en el fil, paral·leles i amb poc aire. En canvi, en el filat de carda les fibres entren embolicades i de tots costats, de manera que quan els hi donem torsió es volen obrir i agafen molt d’aire. A simple vista, el que notarem primer és que (amb gruixos similars) el filat d’estam és més dens i definit, mentre que el de carda és molt més lleuger i elàstic.

A l'esquerra el filat de carda i a la dret l'estam

A l’esquerra el filat de carda i a la dreta l’estam.

I quin filat és millor?

Doncs depèn de per a què el vulguem. L’estam és més resistent a l’abrasió (fa menys boletes), els punts es veuen més definits i el fil és més brillant, però és menys càlid que el filat de carda, i un cop teixit no té gaire elasticitat (si heu fet servir algun cop seda, compareu-la amb l’elasticitat del teixit de llana). Abans els mitjons aquí es feien tots amb estam, però ara difícilment trobareu una llana d’estam comercial, ja que el procés és més costós.

I no podríem tenir un entremig?

Doncs sí, més o menys. No hi ha només una manera d’aconseguir el filat d’estam o el filat de carda, tenim un ventall impressionant de tècniques de filat! A més, hem de tenir en compte que no només és important la tècnica que fem servir, sinó que depenent de quina preparació hagi rebut la fibra podrem tirar més cap a un costat o cap a l’altre.

La preparació? Però la llana és llana!

Sí, però abans de poder-la filar s’hi poden fer vàries coses. Per explicar-ho breument, per a fer filat d’estam necessitem llana pentinada i per a fer filat de carda necessitem llana cardada (evidentment!). Quan pentinem la llana ja posem totes les fibres en paral·lel, mentre que si la cardem les estem posant de manera que en entrar-hi la torsió s’emboliquin una mica.

Molt bé, però si puc triar, amb quin filat em quedo?

Doncs si vols fer una peça que hagi d’aguantar batalles millor d’estam. Si busques una cosa més lleugera, o càlida i esponjosa, millor la carda.

Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s