Ui, però vols dir que això no es descolorirà?

Doncs no necessàriament!

La dama i l’unicorn: À mon seul désir. Tapís, s.XV. Museu de Cluny, Paris.

Evidentment que un teixit de 500 anys d’antiguitat s’haurà descolorit. Però us heu plantejat com estarà la roba que portem ara d’aquí a molt menys, posem-hi 50 anys?

Penseu que els tints naturals, fets sobretot a partir de plantes, es van estar utilitzant fins que els tints àcids els van començar a desplaçar a partir de mitjans del segle XIX.

Els tints naturals són perfectament capaços de resistir el pas del temps. Però no tot són flors i violes, n’hi ha que aguanten millor i n’hi ha que pitjor. Fixeu-vos en el tapís: no hi ha pràcticament verds, això és perquè els grocs es van descolorir, i allà on hi havia verd hi queda només el blau. És clar que amb 500 anys a l’esquena, dels quals uns quants amb condicions pèssimes de conservació, això és el mínim que podia haver passat!

I com ho fem per saber si els nostres tints aguantaran?

Doncs partim de vàries premisses:

  • La base d’un bon tint és un bon mordentat. Si fem servir proporcions més baixes de les que es recomanen per abaratir costos el que tindrem serà un color més clar i que marxarà amb les rentades. Definitivament, no ens interessa!
  • Utilitzem materials que històricament s’han fet servir per tenyir. No hem descobert la sopa d’all, ni pensem fer-ho!
  • Quan comencem a fer servir un material que no coneixíem fem proves. Provar un tint no implica només el propi fet de tenyir, sinó que hi busquem vàries qualitats: que el fet de tenyir no espatlli la llana (com passa amb alguns mordents), que no deixi anar color en rentar, i que duri (o sigui, que tenim un estoc de troques guardades, deixant passar el temps aviam com responen amb els anys)

Si de cas, en 500 anys en podem tornar a parlar i veurem qui té raó…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s