I perquè és millor una llana filada a mà que una de comercial?

SuT 2 caps

Doncs pel preu no serà, perquè és evident que les comercials són molt més econòmiques!

Però si us fixeu bé en les etiquetes veureu que, d’entrada, les llanes més barates de totes solen ser d’acrílic. I això què vol dir? Doncs plàstic! Bé, no exactament, però les seves propietats són molt similars.

Nosaltres treballem només amb materials naturals: llana (ja sigui del país com merino, bluefaced leicester, shetland, falkland, etc.), angora, seda, alpaca i fins i tot a vegades fibres vegetals com el cotó o el lli. Un altre dia us parlaré amb tranquil·litat de les propietats dels diferents tipus de fibres, però no cal explicar-vos massa detalls perquè us imagineu que anar ben abrigat amb llana-llana (com des de fa milers i milers d’anys) és ben diferent d’anar abrigat amb derivats del petroli.

Bé, però de llanes comercials fetes amb fibres naturals també n’hi ha un piló!

Doncs sí. I ben bé que van! Una altra de les diferències importants entre aquestes llanes i les que fem nosaltres és la qualitat, i no m’estic referint a l’estètica. En general (ei, que hi ha excepcions, tampoc em penso carregar tota la indústria tèxtil!), quan les fibres es processen a màquina es fan molt malbé. Penseu que per arribar a fer un fil primet les fibres s’han de pentinar i estirar moltes vegades. Quan aquest procés es mecanitza es perd la delicadesa d’unes mans guiant i evitant forçar la resistència de la llana.

Ara proveu d’agafar un cabell. Estireu-lo fins a trencar-lo. Oi que no us ha costat gaire? Doncs penseu que el diàmetre d’un cabell és de més o menys 70 micres (0’07mm), el d’una llana basta és la meitat, el merino que utilitzo jo és de 21 micres, i l’angora de més qualitat pot arribar a ser de només 11 micres.

Suposo que ara entendreu perquè és tant fàcil fer malbé les fibres.

El que implica això a nivell pràctic és que hi ha llanes que deixen anar molta borra (si, i n’hi ha de molt cares, i de marques molt conegudes que en deixen anar moooolta, però fan uns colors tant preciosos que tots les seguim comprant com a enzes… aix!).

Una de les característiques que solen tenir les llanes comercials és la seva lleugeresa i esponjositat. Es fan així perquè amb llana més basta s’aconsegueix una sensació de més suavitat. A més, la fibra dóna per fer més metres, de manera que rendeix més. Això està molt bé, però si ho sumem al fet que les fibres s’han trencat i són molt curtes els resultats són negatius: la llana no aguanta el desgast i comença a fer boletes només de mirar-la.

La llana filada a mà manté les fibres en la seva llargada original, i si ha estat filada amb la tècnica adequada i li fem un manteniment mínim, ens pot durar tota la vida amb un aspecte magnífic. La llana és llana, i sempre en farà de boletes, però depenent de si en fa moltes o poques tindrem la sensació d’haver llençat els diners o no.

I què carai, que sempre és millor donar una mica de suport als petits artesans com nosaltres (i molts altres!).

Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s