Instruccions per rentar un jersei de manera indolora

Hi ha molta gent que em diu: “Doncs jo prefereixo comprar jerseis sintètics, que es poden ficar a la rentadora!”. Perfecte. Si t’agrada embolicar-te amb derivats del petroli, endavant! A mi no m’agrada. És més, des que porto llana a l’hivern he deixat de patir fred com una boja, i d’haver de posar-me capes i més capes de roba al damunt. I no podria viure on visc sense la llana!

Bé, i com fer-ho per no perdre hores i hores rentant llana, arriscant-nos a fer-la malbé?

Primer de tot val la pena saber algunes coses sobre les propietats d’aquesta fibra:

  • La llana absorbeix líquids molt lentament. Això implica que no caldrà rentar-la tant sovint com una peça de cotó perquè no agafarà la nostra suor amb tanta facilitat. També vol dir que si la volem mullar ens ho hem d’agafar amb calma.
  • La llana no s’enfeltra tant fàcilment com ens pensem (enfeltrar = jersei encongit). Què necessitem perquè la llana s’enfeltri? Fregament (si és amb sabó i/o amb aigua calenta encara va més ràpid) i canvi brusc de temperatura de calent a fred. Com evitar-ho? Fàcil: aigua freda o tèbia i gens de remenament.
  • A més fina la llana més fàcilment s’enfeltra. Si teniu una peça feta amb merino del més fi ja us podeu preparar a anar amb tota la cura del món!!!

Amb aquests elements ja podem deduir una bona fórmula per rentar peces de llana:

  • Agafem un cossi o un ribell prou gran perquè ens hi càpiga el que hem de rentar i l’omplim d’aigua freda amb una mica de sabó. Podem fer servir xampú o gel de cos, penseu que la llana és pèl! Sobretot: no us passeu amb el sabó, poseu-ne menys del que faríeu servir per rentar-vos el cap, sinó us costarà molt esbandir-lo.
  • Hi posem dins el que vulguem rentar i ho deixem entre 20 minuts i mitja horeta.
  • Quan ens sembli, ho traiem de dins… SENSE REMENAR! No s’ha d’escórrer amb les mans… MAI!!! Jo ho solc deixar en una caixa de fuita de les de plàstic amb forats que ja tinc especialment per això, així l’aigua va caient. Buidem l’aigua ensabonada del cossi i n’hi tornem a posar de nova. Aquesta aigua ha de ser igual o més calenta que l’aigua d’on hem tret el jersei per evitar el contrast de calent a fred.
  • Tornem a posar la peça a l’aigua i la deixem reposar una altra bona estona (doneu-li temps!).
  • Repetir els dos últims passos fins que ens sembli que no té gens de sabó (si no ens hem passat amb dues o tres aigües netes en farem prou).
  • Treure la peça de l’aigua i deixar-la escórrer una bona estona (tota la nit, per exemple). Jo aquí torno a fer servir la meva caixa de fruita, però podeu fer servir un colador de cuina gros, o deixar-ho en un safareig… imaginació!
  • Agafeu una tovallola gran, esteneu-la a terra i poseu-hi la peça al damunt. Enrotlleu la tovallola i a poc a poquet trepitgeu-la bé (sense saltar ni fer el tonto, que encara provocaríem fregament i espatllaríem tota la feina!). Ja ho podeu posar a eixugar! Sobretot, les peces de llana poseu-les a estendre ben planetes, no sigui que ens quedin deformades pel pes.

Amb tot el procés pot passar ben bé tot un dia (sobretot si us despisteu com jo i us oblideu que teniu un jersei en remull), però si penseu quanta estona de feina real us ha portat veureu que és ben poca, es fa sol!

I ara una foto de regal, que un post sempre fa més patxoca si hi ha una mica de color. Ah, i no és llana filada a mà, però és maca, oi?

enciam

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s