Tinc una troca, i ara què?

Doncs si encara no tens pensat teixir-la la pots guardar així, cargoladeta i au! (per saber com cargolar una troca pots veure’n un vídeo aquí)

50 01 tinc una troca

aquí la troca de mostra ben cargoladeta

Com veieu, a vegades queden restes dels materials que faig servir per tenyir. En cabdellar-la i teixir-la aniran saltant tots, no són cap problema!

Quan decideixis teixir-la és quan l’hem de començar a manipular. Aneu amb compte! Sabeu l’expressió que diu “embolicar la troca”? Us podeu fer una idea d’on ve? Esteu avisats!

50 02 una troca oberta

hem obert la troca!

El primer que hem de fer és posar la troca en algun suport que l’aguanti amb tensió. Per això hi ha eines específiques, com els paraigües o les devanadores. Però no ens cal fer cap inversió, podem fer servir els respatllers de dues cadires o bé l’ajuda d’un col·laborador abnegat que l’aguanti amb les mans (si home, quan érem petits les iaies a vegades ens ho demanaven, us sona?).

50 03 troca en un paraigües

la troca ben posada en el paraigües

Un cop tenim la troca segura l’hem de repassar bé: per evitar problemes és millor que no estigui massa recargolada sobre ella mateixa, així que mireu d’anar desenrotllant-la amb compte.

mireu d'evitar que la llana es vegi així, no hi haurà manera de desfer-ho!

mireu d’evitar que la llana es vegi així, no hi haurà manera de desfer-ho!

Ara que ho tenim tot a punt ja podem tallar les bagues que l’aguanten. Un cop tretes aquestes bagues ni se us acudeixi treure la troca del suport a menys que vulgueu acabar aquesta operació en un desastre de proporcions èpiques (bé, potser he exagerat, però desembolicar uns 100 metres de llana sense acabar tallant-la pot arribar a ser complicat… molt complicat!).

Amb les meves troques procuro sempre que una de les bagues estigui unida al nus que faig amb el principi i el final de la llana. Quan talleu aquest nus podeu agafar un dels dos caps que us quedaran solts i podeu començar a cabdellar. Si heu tallat totes les bagues i no heu trobat aquest nus (a vegades passa, em queda la llana justa i he de fer trampes) mireu bé entre els fils de la troca i el trobareu, procuro deixar-hi sempre algun tros de fil ben estarrufat perquè sigui fàcil de localitzar.

els caps de la troca enganxats a una de les bagues

els caps de la troca enganxats a una de les bagues

I res, ja podeu començar a cabdellar! Ho podeu fer a mà, amb l’ajuda d’un nostepinne, o bé amb una maquineta estupenda que es diu cabdelladora.

cabdellant!

cabdellant!

Veureu que a vegades la llana s’enganxa una mica amb ella mateixa. Això és degut a l’acabat que li dono. Normalment, la llana d’un sol cap es pot desfer amb facilitat, i per evitar-ho jo el que faig és enfeltrar-la. D’aquesta manera les fibres s’enganxen les unes amb les altres i la llana acaba essent més fàcil de teixir, més resistent i fa menys boletes.

la llana s'enganxa una mica

la llana s’enganxa una mica

a vegades s'enganxa bastant...

a vegades s’enganxa bastant…

Tatxaaaaan!!!

et voilá!

et voilá

Salut i llana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s