Sóc hippie… però no tant!

Això dels tints naturals desperta la vena més hippie de la gent: anar a passejar pel bosc, collir plantetes i llavors fer-les servir per jugar amb la llana. Idíl·lic, oi?

Bé, la gent que ho fa, i hi disfruta, perfecte, em sembla genial!

Jo, amb el que més disfruto quan tenyeixo, és amb la vessant històrica. I què vull dir amb això? Doncs pensar que estic fent un procés que es fa igual des de fa centenars d’anys m’emociona, ho trobo fins i tot místic!

Quan vaig a buscar floretes no és per veure aviam si pinten o no, I si faig experiments no és per trobar un material tintori nou, sinó per provar-ne algun que encara no he fet servir mai. Com s’ha fet sempre, i per assegurar uns colors de la màxima qualitat i durabilitat, jo compro les plantes tintòries cultivades expressament per aquesta finalitat, i trio els materials que els anys han demostrat que funcionen bé (i així també poso el meu granet de sorra per mantenir una branca poc coneguda de l’agricultura). Llavors agafo les receptes que s’han fet servir al nostre país fa dos, tres i quatre-cents anys, i, evidentment, aconsegueixo resultats espectaculars. Aquella gent era molt sàvia! Tant de bo haguessin deixat més secrets escrits sobre l’art de tenyir…

Remallet de tinturas... 1691

Remallet de tinturas… 1691

 PS: Bé, la veritat és que jo també he fet el que tothom fa en començar… he tenyit amb pells de ceba! El color és preciós, però us penseu que a l’edat mitjana no sabien que aquest tint existia? I per què penseu que no el feien servir? Doncs perquè al cap d’un temps, sense que necessàriament li hagi tocat massa el sol, es descoloreix molt. Quina pena, no? I quan et deixes uns bons durets en una troca de llana preciosa l’últim que vols és que se’t faci malbé, no? Au, doncs, queda dit!

PS altre cop: La veritat és que a l’edat mitjana eren molt savis en unes coses i ben poc en altres… Els tintorers no tenien una esperança de vida especialment llarga, feien anar alguns materials altament tòxics que jo evito del tot, que us quedi ben clar!

PS ja per acabar: No us refieu d’aquesta gent que diuen que per anar vestit d’època només es poden portar uns colors o altres… Els colors ja estaven tots inventats abans que apareguessin els tints sintètics a partir de 1857.

7 comments

  1. Ooooh que bé! Un ratet d’aquests he d’escriure una coseta que vaig trobar sobre el tint amb safrà…

  2. Ah, i que sàpigues que me n’alegro molt de que també hi hagi hippies com tu que van collint floretes pel món, ha ha ha! (no m’hauria imaginat mai escrivint una frase com aquesta…)

 1. hola laia. jo encara no he començat, pero em moro de ganes d’aprendre a filar i a tenyir,i a teixir, gràcies per el teu blog. empodries recomenar algún llibre que parli del process de la llana de la ovella a la fibra ja preparada per tenyir o teixir?

  1. Hola Francesca!
   Doncs en català o castellà no en conec cap. Si llegeixes en altres idiomes, busca el llibre que et faci més gràcia sobre filat i de ben segur que et parlarà de tot el procés al principi (tots més o menys ho expliquen a la introducció). Jo en conec alguns en anglès, si t’interessa alguna referència escriu-me un correu electrònic!
   Ah, i et recomano que d’entrada comencis aprenent a teixir (el procés normal és primer teixir, llavors et pica el cuquet i vols tenyir-te la teva llana, i després ja perds el cap i et compres una filosa… ho sé per experiència!)
   Salut!

 2. Hola, son les dues de la nit d un divendres a dissabte, i dins l olla tinc 100 gramets d Alkana o Pota de Colom fent xup-xup. Al mati posare la llana a dins…. Despres de llegir el teu escrit m han vingut ganes de compartir ho amb algu. Bona nit tintoreres hippies. Una abraçada.

  1. Ai Mònica… Aquesta és una confessió digna de “Tintoreres anònimes”!!! Ha ha ha! Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s